Tags


Közeleg a karácsony. Az ajándékvásárlások „nyomasztó kényszere”. Sokak számára ezért aztán a karácsony előtti időszak gyomorszorító feszültséggel terhes. A legtöbb ember az ajándékokra koncentrál, miközben megfeledkezik a karácsony lényegéről, a SZERETETRŐL! Fontos lehet persze az ajándék is, de az csak akkor ér valamit, ha az ajándéknak nem ára, hanem értéke van. Ha az ajándék üzen a másiknak: Szeretlek, fontos vagy nekem!
Az ajándék akkor ér valamit, ha nem megvesszük, ha nem beszerezzük, hanem kitaláljuk. Ha időt, energiát nem sajnálva valami olyannal lepjük meg a másikat, ami neki szól, amiről később is eszébe jut az üzenetünk: SZERETLEK, FONTOS VAGY NEKEM!
Az ajándék az örömszerzésről szól. Arról a pillanatról, amikor átadjuk, amikor átjár bennünket a boldogság, ami a másik arcáról, tekintetéből áradva költözik át a lelkünkbe.
Az ajándék a másiknak szól, de rólunk árulkodik. Elárulja, mennyire figyelünk oda a másikra, megmutatja, mennyire fontos nekünk a másik. Azonnal kiderül, hogy az ajándék csak egy tiszteletkör a részünkről, egy letudni való üres gesztus vagy szívből jövő üzenet: KÖSZÖNÖM, HOGY VAGY NEKEM!

A karácsonnyal együtt jár az ajándék, de nem előzheti meg azt. Az ünnepet. Szeretek ajándékot adni, szeretek meglepetést okozni, de sokkal többet jelent nekem maga az ünnep. Sajnos ebben a rohanó világban egyre kevésbé tudunk ünnepelni, egyre kevesebb időt szánunk arra, hogy megálljunk és átéljük az ünnepek minden pillanatát. Szeretem a karácsonyt. De nem az ajándékok miatt, hanem mert igazán meghitté, varázslatossá tehető a szeretteinkkel együtt töltött órák, minden perce. Időben, energiában sokszorosát töltöm azzal, hogy megtervezzem, kitaláljam a karácsony minden részletét. A lakás, a fenyőfa feldíszítését. A zenéket, az illatokat, a fényeket, az ünnepi menüt, a terítést… minden apróságot. Hogy mindez sok munka? Hát nem kevés, de ha kellő időt szánunk a tervezésre, az előkészületekre, akkor december 24-e nem a megszakadásról szól, hanem az ünnepről. Arról nem is beszélve, hogy akkor se panaszkodnék, ha még ennél is több munkámba kerülne, hiszen bármit megérnek azok az emlékek, amik megmaradnak ezekről a karácsonyokról.

A karácsony milyensége sokak számára elsődlegesen a rendelkezésre álló pénz kérdése. Persze, kell hozzá pénz is, de ha nem azon sóvárgunk, hogy milyen lehetne a karácsony, ha sokkal több pénzünk lenne, hanem azon gondolkodunk, hogy milyen legyen a rendelkezésünkre álló keretből, akkor nem a frusztráció, hanem valóban a szeretet ünnepe lesz a karácsony. Tudom, hogy nagyon sok embernek, hogy nem ideális a helyzete, de vannak, akik még náluk is sokkal rosszabb helyzetben vannak. A szeretetünk ereje pedig nem függ a körülményeinktől.

Advertisements