Tags

,


Ma már szinte a csapból is ez folyik. Ma már számtalan olyan eszközzel rendelkezünk, ami alkalmas arra, hogy aktív kapcsolatot tartsunk a barátainkkal, ismerőseinkkel. De vajon hányan használják ki a rendszer nyújtotta lehetőséget. Az információs társadalmak korát éljük, nem véletlen, hogy az egyik legértékesebb „árucikk” az információ lett. Egy olyan termék, amihez kis túlzással bárki hozzáférhet. Ez ugyan ellentmondásnak tűnhet, de nem az. Éppen az információk irdatlan mennyisége az, ami megnöveli az értékét. Soha nem volt ilyen könnyű a kapcsolattartás, a fizikai távolságok megszűntek kommunikációs akadálynak lenni, miközben sokan arra panaszkodnak, hogy a társadalmak egyre embertelenebbek lesznek, elhidegülünk egymástól. A legtöbben annyira félnek attól, hogy lemaradnak, kimaradnak valamiről, valamiből, hogy válogatás nélküli információ fogyasztókká válnak, miközben elfelejtik használni, dolgoztatni, ezt a nagyon értékes árucikket. Gyűjtjük az információkat és az ismerősöket a Facebookon, a LinkedIn oldalán, a Twitteren és még számtalan helyen. A megszerzés a cél, nem pedig a megtartás, a hasznosítás.

Érdekes és megdöbbentő eredményt hozna egy olyan önvizsgálat, amikor a megszerzett információk, ismerősök számát összehasonlítanánk, a felhasznált információk, az aktív ismerősi kapcsolatok számával. Ezzel most nem azt szeretném üzenni, hogy felesleges az információk és a kapcsolatok gyűjtögetése. Éppen ellenkezőleg! Arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy mennyi kiaknázatlan lehetőség áll a rendelkezésünkre.

A múlt héten kaptam egy elég kétségbeesett levelet valakitől. Az önéletrajzát küldte el nekem, arra kérve, hogy segítsek, mert két éve nem talál magának megfelelő állást és a kassza teljesen kiürült, a csőd szélén áll a család. Mivel sok oka lehet annak, ha valaki állandó elutasítást kap, szükséges annak a vizsgálata is, hogy az interneten milyen információk érhetők el az illetőről, függetlenül annak valóságtartalmáról. Ezért az illető facebook oldalát is átbeszéltük, hátha ott található olyan kép vagy információ, ami elriasztja a munkáltatókat. Ilyen képet ugyan nem találtunk, de kiderült, hogy az illetőnek közel 100 olyan ismerőse van, akivel aktív, legalább havi kapcsolatban áll, de akik közül egy sem tudta, hogy az illető munkát keres. Egyszerűen szégyellte, hogy munkanélküli. Ez olyan erős érzés volt, hogy majdnem könyörögnöm kellett, írjon nekik egy levelet (még ezt is megírtam helyette), hátha hallott valaki valamilyen munkalehetőségről. Ez volt csütörtök este. Ma kedd van több mint 10 ismerős írt vissza, hogy tud segíteni, mert hallott valamilyen munkalehetőségről. Még olyan ismerőse is akadt, aki a hétvégén „átszaladt” a közelében található bevásárlóközpontba és végigkérdezte az üzleteket, keresnek-e valamelyikben eladót. A lényeg, hogy az illető, holnap kezd az új munkahelyén, egy élelmiszerboltban.

Tudom, hogy az ilyen gyors sikerek nem mindennaposak, de attól még igaz, hogy csak nagyon kevesen használják ki a kapcsolatrendszerűkben rejlő lehetőségeket. Mondanom sem kell, nem ez az egyetlen eset, amikor valaki önmagát fosztja meg a lehetőségektől. Találkoztam olyannal is, amikor valakinek közel ezer fős volt a névlistája, de senki nem tudta közülük, hogy az illető saját vállalkozást indított. Ezer fő, akik ott voltak a szeme előtt, miközben temérdek pénzt költött olyan reklámokra, hogy idegeneknek hozza a tudomására, mit és hogyan vásárolhatnának meg nála.

Nem győzőm elégszer hangsúlyozni, hogy ne féljünk a kapcsolatrendszerünket használni. De nem Ki, hanem FELHASZNÁLNI! Sok esetben ezzel nem csak önmagunkon segítünk, de gyakran a másik problémájára is megoldást nyújthatunk közben, akkor pedig azonnal jól járt mindenki. Tudom, hogy az emberek nem szeretnek szívességet, segítséget kérni, miközben sokan nagyon szívesen segítenek másoknak. De ha mi nem kérünk segítséget, akkor Tőlünk is nehezebben, vagy soha nem kérnek segítséget.

Mostanság nagyon divatos kifejezés az áramlás, a flow. Pedig nincs benne semmi ördöngösség vagy újdonság. Az áramlás az, ami működteti a dolgokat. A pénz önmagában értéktelen papír, csak akkor hasznos, ha áramlik. Az az információ, amiről senki nem tud, nem is információ. Mozgásban kell tartani mindent, ahhoz, hogy működjön, nincs ez másként a kapcsolatainkkal sem. Ápolni, mozgásban kell tartani őket, hogy működjenek.

Advertisements