Tags

,


Az MLM üzleteknek két nagy előnye van más vállalkozásokhoz képest. Az egyik, hogy nem szükséges hozzá komolyabb anyagi befektetés, a másik és én ezt tartom a legfontosabbnak, hogy egy nagyon jól kidolgozott, lépésről lépésre felépített üzleti szisztéma szerint lehet haladni. Ez egy nagyon egyszerű, (de nem feltétlen könnyű) szisztéma. Talán túlontúl is egyszerű és ezért sokan azt gondolják, kell, hogy legyen valami egyéb trükk is. Ezért aztán a saját fejük, gondolatik után mennek, ami aztán gyakran a siker ellen hat.

A kezdőknek segítendő végigveszem majd az összes lépést, bemutatva azt is, hogy az egyes lépések miért fontosak.

Az első lépésről (tudnunk kell, miért kezdünk bele), már írtam, most a második lépés jön, az Adatbázis az ismerősökről.

Az üzletben ez lesz a legfontosabb „befektetésünk”, az üzleti tőként alapja. Az mindig elhangzik, hogy mindenkit írjunk fel egy listára, de csak ritkán magyarázzák el, miért és tegyük meg és arról is kevés szó esik, hogyan néz ki egy profi, minősített adatbázis.

Azt gondolhatnánk, hogy az a cél, hogy mindenkit meghívjunk. Pedig nem! Ez hatalmas tévedés. Nem mindenkire lesz szükségünk. Csak pár olyan embert keresünk, akik számára az MLM rendszer egy megfelelő eszköz az álmaik megvalósításához, ezért aztán hajlandóak hatékonyan dolgozni is.

Akkor miért kell mégis mindenkit összeírnunk? Ennek elsődlegesen pszichés oka van. Ha tíz ember van az adatbázisunkban, akkor hatalmas nyomás alá helyezzük magunkat, hiszen tíz emberből kell olyat találnunk, aki igent mond az ajánlatunkra. Márpedig a nagy számok törvénye szerint 20-30% között van azok száma, akik igent fognak mondani. Egy kezdőt ez nagyon megriaszthat. Már a kezdetek kezdetén be fog görcsölni. Ráadásul, ha az elején szelektálunk, és mi döntünk az emberek helyett, azzal, hogy fel sem írjuk őket a listánkra, a saját esélyeinket rontjuk. Arról, most nem is beszélek, hogy a tapasztalat azt mondja, hogy azok, akikben teljesen biztosak vagyunk, hogy igent mondanak majd, nagyon nagy eséllyel meg sem hallgatják az ajánlatunkat és olyanok mondanak majd igent, akikre nem is számítunk. Ezért ha viszont az első lendülettel, összeállítunk egy minimum száz fős névlistát, akkor ezt a nyomást elkerüljük. Ha ezzel megvagyunk, akkor az még csak egy névsor. De nekünk a hatékony munkához ennél több kell. Egy jól használható adatbázis. Ezért aztán a nevek mellé írjunk össze mindent, amit csak tudunk a másikról. A családi viszonyairól, a jelenlegi élethelyzetéről, az álmairól, hobbijairól stb. Tudom, ez macerásan hangzik, de ahogy a bevezetésben is írtam, ez adja a sikerünk egyik alapját, ez a befektetésünk az MLM üzletben.

Az MLM üzlet, ahogy az a nevében is benne van, egy ÜZLET! Ezért érdemes is úgy kezelni. Kellő komolysággal kellő alapossággal. El kell döntenünk, hogy profi halászok vagy csak kocahorgászok leszünk. A döntés a miénk, de ha komolyan vesszük, márpedig ha minden igaz ezért vágtunk bele, akkor a feladatokat is ennek megfelelően kell elvégeznünk, még akkor is, ha itt nincs főnők, nincs senki, aki elszámoltatna bennünket az elvégzett feladatokkal. Ha csak nem a saját lelkiismeretünk.

Ez az adatbázis természetesen soha nem lesz kész, hiszen folyamatosan bővülni fog, folyamatosan bővíteni, fejleszteni kell. Ha már van egy adatbázisunk, akkor jöhet a következő lépés, a meghívás. Arról a következő, MLM-mel foglalkozó bejegyzésemben lesz szó.

Advertisements