Tags

,


Az MLM rendszereket még ma is sokan piramisjátéknak, ezáltal illegális, csaló dolognak tartják. Pedig mi sem jár távolabb a valóságtól, mint ez a hiedelem.
Azért azt is hozzá kell tenni, hogy ennek a hiedelemnek a kialakulásban sok minden közrejátszott. Amikor ezek a rendszerek elindultak még maga a törvény sem tudott egyértelmű állást foglalni. Ennek volt köszönhető, hogy 1975-ben az Amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság beperelte a legnagyobb MLM-céget, az Amwayt illegális piramisjáték vádjával. 1979-ben a bíróság az Amway-re kedvező ítéletet hozott. Ettől kezdve definiálták a legális hálózati marketing kritériumait, és azt, hogy miben különbözik az illegális piramisjátéktól. A piramisjáték tévhitét erősítheti az is, hogy nagyon sok azon tisztességtelen cégek száma is, akik az MLM hívószava alatt valóban illegális piramisjátékot szerveznek. Ezért úgy gondolom mindenképpen érdemes egy picit megvizsgálni, hogy hogyan lehet felismerni a valós hosszú távú sikerre esélyes cégeket a pénzvadász szerencselovagoktól.

A legfontosabb és azonnal felismerhető eltérés a két rendszer között, hogy az igazi MLM cégekben termék és/vagy szolgáltatás is található. Az MLM nem egy hálózatépítő, hanem egy kereskedelmi üzletforma. A hálózatépítés csak egy eszköz, egy forma a forgalom hatékony növelésére. Ezzel ellentétben, a piramisjátékokban nem található sem termék, sem szolgáltatás, csak és kizárólag az új belépők belépti díja kerül felosztásra a már korábban belépők között.

A legális MLM üzletekre jellemző, hogy az új belépőknek lehetőségük van jelentősebb anyagi veszteség nélkül kilépni. Ebben az esetben a belépési díj nagy részét, gyakran annak 99-100%-át is visszakapják. Ez az úgynevezett megelégedettségi garancia a megvásárolt termékekre, szolgáltatásokra is igaz, azaz különösebb indoklás nélkül visszaléphetünk a már lebonyolított vásárlástól. A termék visszaadásával, annak árát visszakapjuk.

Egy újabb, nagyon fontos eltérés az MLM és a piramisjátékok között, hogy a legális MLM rendszerekben a fizetés kizárólag a teljesítmény függvénye, és lényegtelen a belépés dátuma, azaz, egy később csatlakozó is gond nélkül kereshet többet, mint bármelyik, azonos üzleti vonalon lévő, de korábban csatlakozott másik üzlettárs.

Némi éllel azt szoktam mondani, hogy a legnagyobb hivatalos piramisjáték az életben a hagyományos munkahely. Ha valaki nem hiszi, akkor az rajzolja le a saját munkahelyét. Van benne egy vezető, aztán pár felső vezető, jó pár középvezető és sok-sok munkás a „piramis alján”. Egyik sem kereshet többet, a felette álló sorban lévőknél, függetlenül, hogy attól, hogy hatékonyabban, jobban dolgozik-e nála.

Összefoglalva. Mindenkinek azt javaslom, hogy amikor megismertetik egy általa addig nem ismert rendszerrel, akkor bátran kérjen gondolkodási időt, alaposan nézze át az üzleti ajánlatban lévő számokat, ismerkedjen meg a terméklistával, és csak akkor mondjon igent, ha minimálisak a kockázati tényezők, ha nem csak a nagy fizetés vonzó a számára, hanem az egész rendszerrel, módszerrel is azonosulni tud.

Advertisements