Tags

,


Korábban több bejegyzésben is foglalkoztam a siker kérdésével. A mai bejegyzésemben szintén egy sikeres vállalkozást mutatok be. Az Ő sikerük nagyon sok összetevőnek köszönhető. Ha mégis egy mondatban kellene összefoglalnom, akkor azt mondanám, hogy vállalkozás a STÍLUS ÉS A TARTALOM EGYSÉGE.

Ahogy a mondás is tartja, a stílus maga az ember. Ha valaki odafigyel rá, akkor az üzletbe belépve azonnal érzi a kifinomultságot, a nyugalmat, a harmóniát, a pozitív energiákat. A tulajdonossal vagy a személyzettel kapcsolatba kerülve tovább erősödik bennünk az érzés, jó helyen vagyunk.

A szem a lélek tükre. Az emberek a tekintetüket nem eltakarni, hanem kihangsúlyozni szeretnék. Márpedig ha ez így van, akkor még inkább fontossá válik a bizalom kérdése, hiszen nagyon nem mindegy, hogy kire bízzuk a szemünk egészségét.

Azt gondolom, hogy a szakmai részre most nem térnék ki. Az alapos és figyelmes vizsgálat ebben az esetben természetes, bár azt is tudjuk, hogy nagyon sok más vállalkozásnál nem igaz. Ami meglepő, de kifejezetten kellemes meglepetés, hogy a vizsgálat nem csak a jelen tényeire hagyatkozik, hanem egy alapos kórelőzmény is a részét képezi. Ezt követően jöhet a döntés, hogy szemüveg vagy kontaktlencse.

A lencse persze nem megy egyik pillanatról a másikra. Itt lép a képbe az üzlet másik sajátossága. Az alapos és térítésmentes betanítás. Nem egy óráról, nem egy alkalomról, hanem egy folyamatról beszélek. Egy olyan programról, ahol érezni, hogy elkötelezettek abban, hogy addig segítenek, amíg az ügyfél magabiztosan és tökéletesen megtanulja a lencse használatát.

De, hogy tovább folytassam a stílus és a tartalom harmóniájának a bemutatását, egy nagyon fontos dologról kell még beszélnem. Az emberi kapcsolatokról. Bár szinte mindenki tisztában van vele, hogy a siker egyik alapfeltétele az emberi kapcsolatainkban rejlik, mégis sokan elhanyagolják ezt a kérdést. Az időhiányra hivatkoznak, miközben sem pénzt, sem egyéb szaktudást nem igényel, mégis a leghatékonyabb eszköz a sikerhez vezető úton. Az üzletvezető ezt is remekül kezeli. Miközben az ember megtanulja, a lencse használatát szép lassan kialakul benne az az érzés, hogy ő itt már nem csak egy vevő, hanem egy partner, egy kedves ismerős, talán még barát is.

Hogy hogyan alakult ki mindez?

Ennek megismeréséhez a továbbiakban a Simó Klárával készült és a Diplomata magazinban megjelent interjút olvashatjátok.

A Retek utcai Optistyle szalonba belépők az elegáns, ugyanakkor barátságos belső térben rögtön úgy érzik: megérkeztek. A szalontulajdonos Simó Klára mindenkit régi ismerősnek kijáró szeretettel fogad.

Simó Klára — Édesanyám korán elhatározta, hogy leendő gyerekeit taníttatja majd zongorázni. Amikor férjhez ment, azonnal vett egy bécsi koncertzongorát. Az erdélyi Szatmárnémetiben egymás után világra jött a három lánya, és az elhatározásához híven, mi már öt éves korunktól tanultunk zongorázni. Szülővárosom tizenkét osztályos művészeti iskolájában végeztük a tanulmányainkat, miközben magánúton nyelvórákra jártunk. A nővérem a mai napig zongoratanárként, a húgom pedig balettmesterként dolgozik.

Ilyen előzmények után az ön útja mégis másfelé vezetett.

S. K. — Zongoristaként végeztem, de aztán édesanyám mást tanácsolt. A látszerészi munka nagyon megtetszett, és jó kézügyességgel rendelkező fiatalként ezt a területet választottam. A krajovai Optica Medicala–ban végeztem, később pedig megszereztem optometrista, azaz szemvizsgáló végzettséget is.

Milyen események sodorták az újabb döntő lépés felé?

S. K. — Öt évre Vajdahunyadra kerültem, majd utána,— mint annyi más embernek, — nekem is a forradalom nyitott kaput a világ felé. A szintén zenész hátterű, — brácsa szakon végzett, — idegenforgalmi szakember férjemmel először Salzburgban mentünk. Ám én, noha több nyelven beszélek, éppen németül nem tudtam olyan jól, hogy ott biztosítva láttam volna a jövőmet. Végül Magyarország mellett döntöttünk. Nem sokkal Budapestre érkezésünk után én már a Haris közben, a város legjobb és legelegánsabb optikai szalonjában dolgoztam. Ott jól tudtam hasznosítani a francia, angol, olasz, illetve a román nyelvtudásomat. A szaktudásomnak és rátermettségemnek köszönhetően hamar vezető lettem a 16 dolgozót és 10 tanulót is foglalkoztató szalonban. Később 15 évet töltöttem vezetőként a Vígszínházzal szembeni optikában, majd megvettem ezt Retek utcai optikai üzletet a második kerületben.

Milyen újabb célok vezérelték?

S. K. — Ez a helyiség egy többgenerációs optikus családé volt, mi sok munkával felújítottuk, oly módon, hogy vizsgáló, műhely és természetesen a zongorám is helyet kapjon. Cégérünkbe „belefogalmaztuk” a szemet és a violinkulcsot, ugyanis a zene itt is velem van. Fontos számomra, hogy nálunk élmény legyen a látogatás, hiszen annak a bizalmi viszonynak a kialakítására, ami a jó munkához kell, a plázák hatalmas neonfényes üzleteiben nincs lehetőség. A jó optikus (meg)ismeri a kórtörténetünket, beszélget velünk az életmódunkról, és azután javasolja a számunkra legmegfelelőbb látásjavító megoldást.  Nálunk ehhez a beszélgetéshez gyakran egy kis zene és egy finom kávé társul, hiszen így könnyebben nyílnak meg az emberek.

Az évek során sokat tett a szakma és az üzleti élet területén.

S. K. — Már két évtizede járom a világot Nagyszebentől Hongkongig, hogy részt vegyek kiállításokon és konferenciákon. Az ott tapasztaltakat pedig itt, a szalonban tudom hasznosítani. Tevékenységem alapján tagjai közé fogadott a Magyar-Francia Kereskedelmi- és Iparkamara, a Magyar-Egyiptomi Baráti Társaság, Magyar Protokollosok Országos Egyesülete, a BNI, a The Professional Women’s Associations, illetve az International Women’ Club egyaránt. Alapító elnöke vagyok a Transilvanum Erdélyi Közösségi Platformnak, amellyel igyekszem minél többet tenni a szülőföldemért. A közlemúltban a Böjte Csaba által pártfogolt gyerekek érdekében jótékonysági akciót szerveztem Déván, szemüveget készítettem nekik. A dévai templomban az orgona még megismert…

Advertisements